Het ms Koningsdam zal op zaterdag 21 mei 2016 in Rotterdam worden gedoopt. Na de doop zet het Koningsdam koers naar Amsterdam, waar de doop afgesloten wordt met vuurwerk en andere feestelijke activiteiten. De doop in Rotterdam is een onderdeel van de doopcruise van Rome naar Amsterdam, vertrekkend op maandag 9 mei 2016. Via Spanje en Portugal vaart het ms Koningsdam in 13 dagen naar Rotterdam voor de feestelijke doop.

Er is nog niet bekend wie de doop zal voltrekken, maar er wordt gefluisterd dat Koning Willem- Alexander hiervoor is uitgenodigd. Dat zou natuurlijk geweldig zijn, als onze Koning het ms Koningsdam wil dopen. Zo is het nieuwe vlaggenschip van de Holland America Line verzekerd van een behouden vaart!

Het ms Koningsdam heeft haar naam gekregen omdat zij, net als onze koning, groots en elegant is. ‘Dam’ wordt traditiegetrouw toegevoegd aan de naam van het schip. Dit is het allereerste schip dat niet vernoemd is naar een plaats, zal dit de nieuwe trend worden van de Holland America Line? Wie weet is ms Maximadam dan wel het volgende schip…

De doop

14 thoughts on “De doop

 • augustus 13, 2015 op 9:52 pm
  Permante link

  Wij kunnen niet wachten iig! Is er al bekend wie de doop zal voltrekken?

  Beantwoorden
 • november 23, 2015 op 3:06 pm
  Permante link

  Wie gaat de ‘Koningsdam’ dopen? Veel van de schepen van Holland America Line zijn gedoopt door leden van de Koninklijke familie de afgelopen 75 jaar. Het meest recente schip, de ‘Nieuw Amsterdam’, is in 2010 gedoopt door toenmalig Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Maxima der Nederlanden. De ‘Eurodam’ werd in 2008 gedoopt door toenmalig Hare Majesteit Koningin Beatrix. Het is niet zo gebruikelijk, dat een manspersoon de doop van een schip verricht. Dus of koning Willem Alexander deze taak op zich zal nemen is de vraag. Het zou maar zo kunnen, dat prinses Amalia ditmaal de eer te beurt valt. Dat zou heel leuk zijn en een jeugdig accent aan de sinds 1873 bestaande rederij geven.

  Beantwoorden
 • april 6, 2016 op 5:41 pm
  Permante link

  Hallo Cruise Club,

  Ik heb uw artikel gelezen over de doop van de ms Koningsdam. In het schrijven geeft u aan dat ‘Dam’ traditiegetrouw wordt toegevoegd aan de naam van het schip. Niet helemaal waar omdat we ook de schepen Westerdam, Zuiderdam, Oosterdam en Noordam hebben varen. Dit wilde ik u even laten weten.

  Groet,
  Chris Olij

  Beantwoorden
  • april 7, 2016 op 3:41 pm
   Permante link

   Beste heer Olij,

   Dank voor uw bericht. Wat leuk dat u op alle Vista schepen van de Holland America Line heeft gevaren. Dat kunnen niet veel mensen zeggen. Bedankt voor uw commentaar en wie weet treffen we elkaar bij de doop van de Koningsdam!

   Groet,
   Team CruiseClub

   Beantwoorden
  • juli 29, 2016 op 1:13 am
   Permante link

   Alle schepen van de H.A.L. hebben een aanvoegsel aan het eind van hun naam.
   ‘Dam’ voor passagierschepen en ‘dijk’ voor vrachtschepen/vrachtschepen met accomodatie voor passagiers. Mijn vader heeft vanaf zijn 17de tot zijn pensioen voor de N.A.S.M.-H.A.L. gewerkt als 1st hoofdwerktuigkundige.
   Gegroet, Mae Yael

   Beantwoorden
 • april 13, 2016 op 7:54 pm
  Permante link

  Hallo Team Cruise Club,

  In uw artikel staat dat de Koningsdam 21 mei gedoopt wordt in Rotterdam. Dat moet 20 mei zijn. Wij zijn als 4 star mariner uitgenodigd op 21 mei in Amsterdam voor lunch en rondleiding op de Koningsdam.

  Met vriendelijke groet,
  Carlie Segboer

  Beantwoorden
 • april 18, 2016 op 10:44 am
  Permante link

  Zeer gewaardeerde,
  Als oud officier van de scheepspolitie bij de Holland Amerika Lijn reageer ik op uw artikel en met name over de laatste 3 letters dam van een scheepsnaam.
  Het is sinds jaren een vaste gewoonte dat alle passagiers schepen eindigen met dam, alle vrachtschepen eindigen met Dijk
  Er waren echter een paar uitzonderingen zoals het half vracht half passagiersschip ss. Prinses Margriet, dit schip met plm 60 passagiers is niet meer in de vaart van de HAL, het had echter wel de kleuren van de passagiersschepen dwz een lichtgrijze onderkant .
  De vrachtschepen eindigend op dijk hadden een zwarte onderkant.
  ook was er reeds een HAL passagiersschip het m.s. Prinsendam en ook het s.s. Statendam dus niet alle HAL passagiersschepen kregen een steden naam, de naam Maasdam en Rijndam waren namen van rivieren, ook dit waren passagiersschepen van plm 16.000 ton, de kleine klasse dus, het s.s. Maasdam is toen verkocht aan de POL Polisch Ocean Lines en omgedoopt onder de naam Stephan Batori.
  Als passagier heb ik later ook diverse cruises met het s.s.Rotterdam gemaakt , m.s. Westerdam, m.s. Noordam maar ook bij de MSC cruises oa ms Orchestra en ms Presiosia en ms. Divania etc. wij maken 1 a 2 cruises per jaar en genieten van elke zeemijl aan boord, voor ons de meest ideale wijze van vakantie vieren met alles erop en eraan voor zeer betaalbare prijzen.

  Groeten en hopelijk weer spoedig een warm Welkom aan Boord bij hopelijk als eerste het m.s. Koningsdam
  de kolonel b.d mr. J. van Valkenstein

  Beantwoorden
 • april 18, 2016 op 4:47 pm
  Permante link

  In U bericht staat dat de Ms-Koningsdam 21 Mei wordt gedoopt.
  Maar ik lees vandaag dat het Vrijdag 20 Mei is.
  En door Koningin Maxima.

  M.V.G. Els Dudok.

  Beantwoorden
 • mei 2, 2016 op 9:59 am
  Permante link

  Hallo team.

  Is het niet zo dat een schip altijd wordt gedoopt door een vrouw ?
  Dan is het toch logisch dat onze Koningin Maxima dat gaat doen.

  Mvg.
  Adriana

  Beantwoorden
 • mei 4, 2016 op 7:15 am
  Permante link

  komt de koningsdam ook naar Zeebrugge zoals eerst gepland? Wij varen later met een andere tocht en wilden zo graag al eens gaan kijken.

  Beantwoorden
 • mei 6, 2016 op 1:32 pm
  Permante link

  Mijn vrouw en ik hebben een 25 daagde cruise geboekt op de koningsdam
  Wij boekte ook een trip 2 jaar geleden maar door het slecht weer in de golf van biskaje is deze trip op een fiasco uitgelopen veel sten niet bezocht jammer maar de kaptein heeft goed gereageerd
  Met oog op de slechte ervaring toen is het misschien leuk ons uit te nodigen voor de doop in Rotterdam wij woen daar ook
  Wachtend op uw reactie
  Met vriendelijke groet
  Dhr en mevr Janssen

  Beantwoorden
 • mei 12, 2016 op 9:51 am
  Permante link

  Fijn weer een mooi schip v.d. HAL. Wij zijn reeds 4 keer met ms Rotterdam op reis geweest.
  Onlangs nog met een Kerst/ Nieuwjaars cruise naar de Canarische eilanden. Heerlijk genoten.
  Gebr. Heijden.

  Beantwoorden
 • mei 20, 2016 op 8:22 am
  Permante link

  Best Team Cruiseclub,

  Wij hebben een aantal keren gecruised met de HAL en kan niet anders zeggen, dan dat het iedere keer weer fantastisch was!
  Wij zijn uitgenodigd voor een rondleiding en lunch op zaterdag 21 Mei…

  Mvrgr
  M.J.A. Dalm

  Beantwoorden
 • mei 20, 2016 op 10:56 am
  Permante link

  Wat ben ik trots dat ik over 9 dagen met de Koningsdam mee mag varen.Nog mooier was dat ik hem heb binnen zien varen bij Hoek van Holland en dat hij op de hoor blies precies waar ik stond.Dik kippenvel moment was dat .Tot over 9 dagen groetjes van Maartje

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *